MIDZOMER IN LAPLAND

20190614_093948[1]“Wanneer schrijf je jouw nieuwe blog Paula, je laatste blog is van 15 mei” vroeg JP, een van de visgasten van afgelopen week. Speciaal voor JP en natuurlijk ook voor al mijn andere trouwe blogvolgersJP weer een nieuw Paulas blog. Inmiddels is het hartje zomer in Lapland. De dagen zijn nu erg lang en het wordt niet meer donker.  Vorige week was het een koude week met lagere temperaturen en veel wind, maar de afgelopen week was het heerlijk buiten. En plotseling zitten we volop in het visseizoen. Dit is al de derde week dat we gasten hebben en het is leuk om weer vele bekenden hier te mogen begroeten. Zo werd de eerste week bijna traditiegetrouw ingeluid door Miranda en Floriaan.Miranda Zij zijn beide snoekvissers, nou eigenlijk is Floriaan de snoekvisser en Miranda ondersteunt hem en vangt ook zo nu en dan haar eigen snoek. Een groep van 4 Brabanders maakten het gezelschap voor die week compleet.eerste groep Toen was IMG-20190607-WA0002[1]het de beurt aan onze vriend Jo, die al voor de tiende keer te gast was bij Laplandtime.  Hij was dit jaar met zijn buurman Melis en met twee vismaten die ook al eens hier waren geweest, Roland en JP. ‘Verder waren er 2 Belgische snoekvissers, Tom, die in 2016 al eens onze gast was, en zijn vriend Stefaan. Ze hebben leuk gevist en het was een gezellige week.IMG-20190609-WA0000[1]

Het vorige blog schreef ik al dat we naar een schoen-orthopedisch bedrijfje in Skellefteå zijn geweest en daar hebben we speciale zolen voor de schoenen van Frans laten maken. Door het ongeluk in 2012, waarbij hij de dijbeenhals IMG-20190610-WA0000[1]heeft gebroken, is zijn rechter been nu circa 2 cm korter dan het linker been. Met name de laatste tijd had hij steeds meer problemen met lopen. Hij heeft nu voor binnen speciale sandalen met een frans snoekverhoging in de rechter sandaal. Bij de schoenenzaak is verder een gipsafdruk van zijn voeten gemaakt en daarvan zijn zooltjes gemaakt. Die kunnen we in de waadschoenen en sneeuwscooterschoenen leggen. En als laatste heeft hij voor buiten crocs met een verhoging rechts. Het is fijn dat het nu een stuk beter gaat met lopen. Hopelijk blijft het zo en kunnen we ons redden. De operatie voor een nieuwe heup willen we echt nog effe uitstellen. De week vóór de start van het visseizoen was Frans met zijn Belgische vriend Jonas gaan vissen op een meer in de buurt. Frans had een mooie meter-snoek geland.

Natuurlijk hebben we op 18 mei samen naar het songfestival gekeken en Duncan Lawrende voor Nederland zien winnen.  Het project Catch & Release, waarbij wij als adviseur optreden voor bedrijven die iets willen met vistoerisme, loopt inmiddels. We hebben de voorwaarden en criteria opgesteld waaraan aanvragers moeten voldoen om in aanmerking te komen voor 20190606_213829[1]onze advies-uren. Op 29 juni a.s. is de eerste vergadering met mogelijke geïnteresseerden. De interesse op dit moment is groot, maar het is natuurlijk de vraag wie uiteindelijk echt een bedrijf in vistoerisme start. Wordt vervolgd. Op 31 mei en 1 juni heb ik verder 2 dagen op de Utemässan (buitenbeurs)in Lycksele gestaan, een soort buitenevenement dat vooral draait om vissen en jacht. Vrijdag 31 mei was het met een temperatuur van 4 graden, regen en veel wind, geen pretje en er was dan ook nauwelijks volk. Zaterdag 1 juni was het iets beter, maar nog steeds waren er, in vergelijking met andere jaren, weinig bezoekers. Al met al dus een tegenvaller.

IMG-20150721-WA0000Alle inwoners van Zweden die 60 jaar worden krijgen een Hälso-undersökning , een gezondheidscheck. Hierbij wordt het bloed, bloeddruk, suikerspiegel etc. gecontroleerd en moet je een uitgebreide vragenlijst DSC_0006[1]invullen. De vragen hebben betrekking op je leef-en eetpatroon en o.a. of je happy bent. Frans heeft het onderzoek op 21 mei jl. gehad en a.s. maandag 17 juni krijgt hij de uitslag. Hopelijk is alles oke en krijgt hij tips hoe nog gezonder te leven.

Naast het zorgen voor de gasten neemt de tuin van ons huis en Tores veel van mijn tijd in beslag. Het is leuk om in de tuin te werken en het er, voor ons zelf en voor ons gasten, netjes uit te laten zien.20180816_172915[1]

the Iron LadyOok ben ik nogal wat tijd bezig met Gold of Lapland en dan vooral zaken die spelen rondom organisatie en personeel. De afdelingsmanager had om een loonsverhoging gevraagd en mijn ervaring kwam me goed van pas. Ik heb op google loonstatistieken van cheffuncties in Zweden geanalyseerd en op die manier een mooi voorstel kunnen uitwerken voor haar. Verder zijn we bezig met een strategisch proces en ook daar kan ik mijn ervaring goed gebruiken. Het is wel leuk om met dit soort trajecten bezig te zijn, maar ik merk ook aan mezelf dat ik dat niet als dagelijkse kost meer zou willen doen. Laat mij maar lekker koken voor de gasten en alles, samen met Frans, goed te organiseren. De keuze die ik heb gemaakt om naar hier te komen en vaarwel te zeggen tegen mijn baan als gemeentesecretaris, is nog steeds een goede.

Gisterenavond heeft Frans de Dutch 4, een groep van 4 Nederlandse vliegvissers, opgehaald op Skellefteå luchthaven. Ze zijn vorig jaar voor het eerste hier geweest en dit jaar dus voor de tweede keer onze 20190613_185829[1]gast. Vandaag is Frans voor het eerst weer met ze vissen op de Juktån.

Hieronder nog enkele foto’s van onze gasten en hun vangsten van de eerste weken.20190607_083223[1]

roland

melisIMG-20190612-WA0004[1]Blijf blij en gezond en tot een volgend blog.

 

Paula