GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

20181211_111258[1]Voordat het winterseizoen echt van start gaat hier een blog met de laatste nieuwtjes. Volgende week donderdag 20 december komen de eerste gasten vanIMG-20180903-WA0019[1] het winterseizoen. 2 Belgische gasten en 2 Nederlandse gasten, Elisa en haar vriend Mannes, die beiden al heel vaak onze gast waren, meestal in de zomer. Ze blijven alle vier maar kort, namelijk 3 dagen. Frans gaat één dag met hen sneeuwscooteren en de Belgen hebben ook een huskiedag gepland. Elisa en Mannes reizen daarna nog voor een nacht naar een Camping zo’n 40 km bij ons vandaan, en gaan de dag erna ook weer huiswaarts. Op 23 december begroeten we een familie met 5 personen, 3 volwassenen en 2 kinderen van 12 en 15 jaar, die de kerst hier boven in Lapland vieren. Hoe bijzonder kan dat zijn 🙂 Ik heb hen ontmoet op de vakantiebeurs 2017 en toen ook hun boeking geregeld. Eindelijk is het zover dat we hen hier in ons mooie Lapland mogen begroeten. We hebben een leuk programma in elkaar gezet. Zo maken we 3 sneeuwscootertochten, gaan we een dag naar de huskiefarm en bezoeken we een Same met zijn rendieren. Verder kunnen ze, als ze dit leuk vinden, tijdens de rustdag een sneeuwschoenwandeling maken die we in de vorm van een speurtocht hebben uitgezet, over bevroren meren en besneeuwde bossen achter ons huis. We zijn blij dat we afgelopen weken getrakteerd zijn op 20181211_105748[1]een flinke lading sneeuw. Gisteren zijn Frans en ik voor het eerst met de sneeuwscooter erop uit geweest om de scooterpaden te prepareren. Het was een heerlijke dag en we voelden ons weer echte zondagskinderen, dat we dit samen mogen beleven. Wat een prachtige ongerepte natuur, stilte, rust.

Op 16 november jl. hadden 2 vrouwen uit het dorp een zgn. tjejkväll- letterlijk vertaald damesavond georganiseerd in het gemeenschapshuis. Op deze avond waren uitdrukkelijk alleen de dames uit het dorp welkom, en voor mij was het de eerste keer dat ik me aanmeldde voor zo’n avond, in spanning wat ons te wachten stond. Toen ik aankwam in het gemeenschapshuis bleek dat ze een tupperware-Per met Bart en Prinsavond georganiseerd hadden. Ik moet eerlijk zeggen, dat ik dacht dat ik 50 jaar terug ging in de tijd, toen mijn moeder ook een keer zo’n “party” bij ons thuis had geregeld. Ietwat teleurgesteld keerde ik een paar uurtjes later met buurvrouw Karin huiswaarts. De dag erna hadden we een sauna- en badtunna-avond  geregeld met onze andere buren Sarah en Per (foto hiernaast), een jong stel van rond de 35. We zijn samen in de sauna geweest en hebben lekker umgås – omgang gehad  in het warme water van de Lapse badtunna. Aansluitend hebben we, onder het genot van een drankje en hapje, zoals we dat altijd samen doen, de avond afgesloten met het spel triominos. Rond 12.00 uur keerden ze huiswaarts.A.s. vrijdag 14 december zijn we bij hen uitgenodigd.

20181104_134502[1]Afgelopen maand hebben we onze badkamer gerenoveerd. we hebben alles met zijn tweetjes gedaan, gesloopt en weer opgebouwd. Hier de foto voor en na. De foto links is ervoor en de foto rechts IMG-20181111-WA0000[1]erna 🙂

Verder zijn we ons aan het oriënteren op een nieuwe keuken, die we rond oktober volgend jaar willen gaan plaatsen. 20181127_101321[1]En we hebben wat tegenslag met onze Volkswagen Tiguan. Waarschijnlijk herinneren jullie je dat we in 2014 een nieuwe motor vergoed hebben gekregen van Volkwagen, omdat er een constructiefout met de distributieketting was. Volkswagen had de distributieriemen in de 1.4 tsi motoren allen vervangen door een ketting, dit om te voorkomen dat je eens in de zoveel tijd de riem moet vervangen. De ketting zou een autoleven lang mee moeten gaan, op zich een goed plan dus.:)  Maar….. de ketting is dus nu weer kapot gegaan. 🙁  En dit keer geen coulance-regeling meer voor ons. De tiguan staat nu in de garage om gerepareerd te worden. Ach ja, je moet toch ergens naar toe met je centen 🙂 Verder heb ik afgelopen week nog een bestuursvergadering van Gold of Lapland gehad waarin we o.a. hebben gesproken over het strategieproces voor de organisatie, waarvan ik de trekker mag zijn. De dagen dat we thuis zijn zijn we regelmatig te vinden in de sauna achter ons huis. Het is heerlijk om bij een temparatuur van rond de 80 graden te genieten van het winters tafereel buiten.

niet zo leukIn januari ga ik voor het 5e jaar op rij naar de vakantiebeurs in Utrecht. Ik vlieg 8 januari a.s. en sta van 9 tot en met 12 januari op de vakantiebeurs. Vorig jaar was een desastreuze beurs, enerzijds omdat mijn Frans in die week in het ziekenhuis lag met een flinke griep en ik me ook niet echt fit voelde, en anderzijds omdat de stand ronduit slecht geregeld was. De voorgaande jaren stonden we er onder de vlag van Visit Sweden en dit jaar heeft Gold of Lapland een eigen stand geregeld. Dit keer sta ik er voor ons eigen bedrijf Laplandtime en hoop ik een aantal bezoekers enthousiast te kunnen maken voor een winteravontuur. Onze stand staat in hal 10 stand nummer is B032. Hopelijk mag ik jullie (weer) begroeten?caro en wout

We verheugen ons erg op de komst van de zus van Frans, Caroline, en haar vriend Wout.Samen vieren we oud en nieuw hier in ons mooie Lapland.

We hebben de afgelopen maanden heerlijk genoten van onze vrije tijd met als hoogtepunt een heerlijke vakantie in Nederland met warm weerzien met familie en vrienden. De accu is vol. We zijn er klaar voor!

We wensen jullie alleen hele fijne feestdagen en een gelukkig en vooral gezond 2019. Of zoals de Zweden zeggen: God Jul och Gott Nytt År

Vi ses!

Paula