EEN LIEVE TANTE MET TEMPERAMENT

Indian Summer in Lapand. Op een enkele week na is het heerlijk zomerweer geweest en op dit moment genieten we van zonnige dagen met temperaturen van rond de 15 graden. Je voelt wel dat de winter er stilletjes aankomt, want s nachts kruipt het kwik naar de 0 graden. En op de met licht overgoten dagen en nachten moeten we nu weer even wachten. S nachts is het nu al echt weer een aantal uren donker.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210906_0609411-1024x461.jpg

En voordat je het in de gaten hebt is het zomerseizoen alweer voorbij. Onze Duitse gast Kurt sluit traditiegetrouw het seizoen af. Hij komt elk jaar en vist alleen op zalm. Hij blijft dit jaar 10 dagen en de afgelopen 3 dagen zijn super succesvol geweest. Het is een heel lieve attente man en met zijn drietjes hebben we het echt leuk.

De afgelopen maanden stonden in het teken van het weerzien van oude visvrienden, die allen al vaker hier te gast waren. Hoewel we natuurlijk wel moeten werken, voelt het voor ons toch ook als een soort vakantie. Vorige week was de groep Guido hier, dit keer mét Guido. De trouwe bloglezer weet zich te herinneren dat de zoon van Guido en Ingrid, Ken, 2 jaar geleden op jonge leeftijd is overleden en sindsdien is Guido niet meer naar hier kunnen komen. De groep was met zijn zessen. Het weer was heerlijk en ze hebben het goed naar de zin gehad. Guido had vorig jaar en ook dit jaar met Ingrid en naaste familie naar hier willen komen om de as van Ken uit te strooien bij Kens Rock, de steen waar Ken vaak op stond als hij viste. Door corona is dat al 2 jaar in het water gevallen. Guido had dit jaar een plaquette bij zich met een foto van Ken erop en die heeft Guido, vergezeld van Peter – goede vriend van Ken – en Frans, bevestigd aan een boom aan de oever van de rivier Vindelälven. Het was een mooi, maar ook emotioneel moment.

Daarvoor waren 3 Belgische gasten hier, die ook al een aantal keren op bezoek waren. Ook zij hebben een mooie week gehad, maar helaas speelde het weer niet zo mee. Koud en sommige dagen veel, heel veel, regen. De groep Christian, 4 Duitsers, waren de week daarvoor hier en ook hen hebben we weer een mooie week mogen laten beleven.

Frans was vorig jaar geopereerd aan zijn heup en zijn chirurg Tomas hebben we, tesamen met zijn 3 zoons, uitgenodigd om hier te komen vissen. Ze hebben 2 dagen op de rivier Vindelälven gevist.

We hadden lekkage in de badkamer 🙁 We hebben besloten alles helemaal nieuw te maken op de manier waarop wij het echt willen, dus geen half werk. Dit is een dure uitgave, maar het resultaat mag er zijn. Een nieuwe tegelvloer, douchekabine, wanden, badkamermeubels en accessoires. Foto’s volgen als alles helemaal klaar is 🙂 Gelukkig is Frans zo handig dat hij alles zelf kan maken.

Vanmorgen ben ik voor de 11e keer maar de tandarts geweest. Ik had een wortelkanaalbehandeling nodig van een ontstoken kies onder een brug. De brug is inmiddels verwijderd en gaat naar het museum 🙂 Het was een gecompliceerde ingreep, maar vanmorgen was de behandeling eindelijk klaar. Het wortelkanaal is helemaal gereinigd en de volgende week ga ik terug om de tand, die onder de brug helemaal afgesleten was, weer op te bouwen. Voor het overige zijn alle tanden netjes gereinigd en kan ik er weer effe tegen 🙂

Tussendoor heb ik nog een aantal jaarvergaderingen gehad van twee verenigingen waar ik in het bestuur zit. Ik ben weer herkozen als vice-voorzitter in het bestuur van de toeristenorganisatie Gold of Lapland en in het bestuur van een vereniging die subsidiegelden verdeelt onder verenigingen en ondernemers die op een of andere wijze negatieve gevolgen ondervinden van de windmolenparken in Lapland. Wel leuk dat je gewaardeerd wordt voor je ervaring die je daar in kunt brengen.

Volgende week maandag komen Caroline, de zus van Frans, en haar vriend Wout naar hier. We hebben samen vakantie hier en op 22 september reizen we dan gezamenlijk, met onze katten Bartje en Freja, naar Nederland om familie te bezoeken. Eindelijk weer eens!

Het zal een lange reis worden en we hebben voor de katten een groot hondenhok gekocht, dat net in de auto past, zodat ze voldoende plaats hebben. Bartje zal het zeker vlug accepteren maar Freja is de vraag. Het is een heel lieve schat, maar ook wel een felle tante met temperament, net zoals het vrouwtje 🙂 Zo wil ze direct ’s morgens als we opstaan naar buiten, ook al is het 0 graden. Ze is een echte muizenvanger.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210805_1608471-768x1024.jpg

Een heel ander karakter dan Bartje. Die is zo ongelooflijk zacht, sociaal en lief. Als we gasten hebben gaat hij de hele bups af en wil bij iedereen op schoot en kopjes geven. Een heel bijzondere huisgenoot.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20210821_1628541-462x1024.jpg

We bezoeken familie, een tante van me, en vrienden. Op 28 september hebben we een hele dag gepland met vier vrienden uit Maasbracht. Zij hebben een activiteit georganiseerd en het moet een verrassing zijn, dus we weten niet wat we gaan doen. ‘ S Avonds gaan we gezellig samen iets eten om dat dag leuk af te sluiten.

We hopen dat we corona nu achter ons kunnen laten en dat we eindelijk onze wintergasten het ongelooflijk mooie Lapland mogen laten beleven. Duimen dus!

Blijf blij en gezond en tot de volgende keer

Paula

TIS NIET TE DOEN

En plotseling zitten we midden in het zomerseizoen. Op 22 juni jl. arriveerden onze eerste gasten. Roger en Stijn, twee Belgische vrienden, die voor het eerst in het prachtige Lapland waren. Roger is rond de 70 jaar en hij deed me denken aan het personage Ollie B. Bommel. Hij had een zware diepe stem en regelmatig, als iets hem bijzonder intrigeerde, zei hij Tis niet te doen he. En dat werden een beetje de stopwoordjes voor de 10 dagen met hen.

Het is de laatste weken warm, erg warm, geweest. Het kwik raakte een paar keer de 35 graden aan en de zon scheen alsof haar leven ervan af hing. Ik vond het veel en veel te warm. Voor mij was het echt niet te doen 🙂 Ook voor Frans en de gasten was het een beetje te veel van het goede. Maar de strakblauwe lucht en stralende zon leveren wel bijzonder mooie foto’s op, zoals de foto hieronder, die je om kunt draaien en dan hetzelfde beeld oplevert. Hierop wees een facevriend me. Leuk he?

De Belgen hebben het zo goed naar de zin gehad, dat ze direct voor volgend jaar hebben geboekt. De laatste 2 dagen van hun verblijf voegde Asley, een Duitse visser die al voor het 10e jaar op rij bij ons is, en zijn vrienden Fabian en Manfred zich bij hen en zij blijven tot a.s. zondagmorgen.

Voor vertrek terug naar Duitsland moeten ze zich allen laten testen op de luchthaven van Stockholm, omdat ze niet gevaccineerd zijn. Het is wel wat rompslomp maar weerhoudt mensen er niet van om te reizen. We hopen niet dat de reisregels voor onze gasten nog verder worden verzwaard. Frans en ik zijn inmiddels vanaf 24 juni jl. volledig gevaccineerd.

Ook ben ik nogal wat uurtjes bezig geweest met de toeristenorganisatie Gold of Lapland. De organisatie wil een nieuwe ledenstructuur invoeren, die nogal wat gevolgen heeft voor de zittende leden. Mijn ambtelijke ervaring heeft ons goed geholpen in het op een zorgvuldige wijze invoeren van dit nieuwe systeem, waarbij de zienswijzen van de huidige leden worden meegenomen in het uiteindelijke plaatje. Toch wel leuk om je kennis en ervaring nog een keer te kunnen inzetten, maar ik zou het toch niet alle dagen meer zo willen. Das is niet te doen. Laat mij maar lekker voor de gasten zorgen en ze verwennen met lekker eten en een super vakantie. Lekker buiten klussen, de tuin verzorgen. En natuurlijk voor Frans en onze katten zorgen. 🙂 Das voor mij goed te doen.

Frans is ook nog bezig met het project Catch & Release, dat we namens Gold of Lapland doen. We helpen plaatselijke ondernemers om hun bedrijfsactiviteiten uit te bouwen. Volgende week gaat hij naar onze collega Morgan, die in de winter de huskytochten organiseert voor onze wintergasten. Hij wil graag ook in de zomer toeristische activiteiten hebben en Frans gaat helpen dit op te zetten.

Op 12 juni jl. zijn we naar de Städd- och Byggdag, schoonmaak- en bouwdag, in het gemeenschapshuis geweest. Ik heb het gymlokaal schoongemaakt en Frans heeft een spinningfiets, waarvan een pedaal was afgebroken, gerepareerd. Het is toch goed regelmatig je gezicht te laten zien bij activiteiten in het dorp.

In het weekend van 6 augustus komt de chirurg, die Frans heeft geopereerd aan de heup, hier vissen met zijn zoon. Het gaat erg goed met de nieuwe heup van Frans en Thomas, zo heet de chirurg, zal blij zijn met het resultaat.

We hebben de laatste hand gelegd aan de buitengarages, die we begin dit jaar hebben gerenoveerd. We hebben houten haakjes gekocht met hoofden van dieren, de eland, de bever, de lynx, het ree, de vos en de wolf. Onze gasten kunnen hun waadpak eraan ophangen en ik vind het er ook nog leuk uitzien, toch?

Vanmorgen vertrekken onze visvrienden Klaus en Mario vanuit Duitsland en Nederland naar Lapland en zij komen vanavond laat aan. Ze blijven 2 weken en wonen op de bovenverdieping. We verheugen ons ze weer te zien. Op 18 juli voegen Floriaan en zijn vriendin Miranda zich bij hen en die blijven ook zo’n 10 dagen. Ook zij zijn dit jaar voor de 4e keer onze gast.

Het gaat dus goed met ons. We voelen ons fit en voor ons is het leven in Lapland nog steeds heeeeeeel goed te doen. Blijf gezond en blij en tot een volgende keer!

Paula