VAN ALLES IN HET VAT

En zo zijn we alweer zo n 7 weken bezig met het zomerseizoen. Het seizoen begon in juni met het bezoek van Rene, de broer van Frans, en Wout, de vriend van de zus van Frans. Ze hebben een hele week samen gevist. Gelijktijdig waren er 3 gezellige Belgen op bezoek, die al voor de derde keer te gast waren en we verheugen ons erop ze volgend jaar weer te mogen begroeten. Onze trouwe visvriend Mario was natuurlijk ook weer van de partij en in september komt hij nog een keer. De zomer is Frans zijn favoriete seizoen. Hij geniet ervan om hele dagen lekker buiten te zijn. Hij ziet er ook happy uit vind je niet? Tja, wat wil je, met zo n vrouw 🙂

Deze week zijn er 3 jonge gasten hier. 2 Broers, beiden geboren in Roemenië, en hun vriend, een Duitser. We praten de hele week Engels met ze. Fijn als je de talen goed beheerst. Frans is vandaag met ze met de boot naar een groot meer.

De afgelopen 2 maanden heb ik de manager van Gold of Lapland, Karin, mogen helpen bij de doorontwikkeling van de organisatie. Wat ontzettend leuk om mijn kennis en ervaring te kunnen inzetten. Waarschijnlijk mag ik Gold of Lapland nu vaker helpen. Hoe leuk is dat? Karin en ik hebben een goede klik en ik verheug me met haar samen te blijven werken.

Op 22 mei jl. ben ik op controle geweest in het ziekenhuis in Lycksele met mijn maag. Weer kreeg ik een maagonderzoek, niet leuk 🙁 maar de uitslag was prima 🙂 De ontsteking van de slokdarmwand is vrijwel weg. Ik kon stoppen met de medicijnen en hoef niet meer op controle. Maar ik zal altijd voorzichtig moeten blijven met wat ik eet, want de breuk in het middenrif blijft. Ik heb wel nog medicijnen meegekregen en die kan ik nemen als ik last heb. En met een pilletje af en toe red ik me prima. Zo blij! Gezondheid is het allergrootste goed. 🙂

In mei hebben we ook onze aanbouw klaar gebouwd. Wat is het mooi geworden. We hebben nu een ruimte waar onze crosstrainer, spinningfiets en infrarood sauna staan. Ik ben elke dag te vinden op de spinningfiets en ik heb een mooi uitzicht op onze tuin en de bomen. Heerlijk! En natuurlijk is onze wasruimte 100% verbeterd. Er is nu een gootsteen, en ik heb nu veel ruimte om de was te doen en de was te drogen. Gemak dient de mens. Een perfecte investering dus!

Voor de muren hebben we gekozen voor planken. We hebben ze besteld in Sorsele bij een bedrijf Baseco. Ze zijn wel duurder omdat ze heel mooi bewerkt zijn, maar we zijn er erg blij mee.

Ook vanuit de tuin gezien ziet het er mooi uit. Ik ben zo trots op Frans!

Eind mei hebben we onze jaarlijkse jaarvergadering van het gemeenschapshuis gehad. Ik zit in de zgn. valberedning en ik ben verantwoordelijk voor het naar voren brengen van bestuursleden ter benoeming door het bestuur. Leuk om te doen! En vorige week was er de zgn. Återvänderdagen. Dit is een 5 jaarlijks evenement en dan komen alle mensen die ooit in het dorp gewoond hebben hier naar toe. Er worden van allerlei activiteiten georganiseerd. De voorzitter van het bestuur had me gevraagd of ik die avond de bardienst wilde draaien van 20.00 tot 24.00 uur en dat doe ik natuurlijk graag.

Op 31 mei is Frans een dag gaan vissen met Janne van Storuman Camping, het bedrijf waarmee we samenwerken in de winter. Het is goed om regelmatig in privetijd te investeren in zakelijke relaties. Frans had een boot gekocht van Janne en die wilde hij graag testen op het meer ÖversJuktån. Ze hebben niet veel gevangen maar hebben het gezellig gehad.

En zo praten ook wij, Frans 64 en ik 63, regelmatig over onze toekomst. Hoe lang willen we doorgaan met onze bedrijfje? Wanneer bouwen we af? Of willen we juist nog investeren in een uitbreiding van ons bedrijfje? Punt is namelijk dat we ons allebei nog erg fit voelen en er komen zowel in de zomer als de winter veel meer aanvragen binnen dan we kunnen aannemen. Ook Janne en Tina, de mensen met wie we samenwerken, zitten voor 2024 al helemaal volgeboekt., dus voor hen kunnen we geen boekingen meer verzorgen. Gold of Lapland wil ook op dit punt met me praten: Hoe kunnen we bedrijfjes hier in het Hoge Noorden helpen om ook wintergasten te kunnen aannemen en hun werkzaamheid zo uit te kunnen breiden.

Op 26 augustus hebben Frans en ik een huisje geboekt in de bergwereld tegen de Noorse grens. Ff relaxen en uitwaaien. Het is maar voor 2 dagen want op 28 augustus komen weer nieuwe gasten. Ik neem mijn kruiswoordpuzzelboekje mee en Frans gaat zeker vissen met de boot en natuurlijk ga ik dan mee 🙂 Wat hebben we het toch super fijn samen 🙂 Ik kan me geen betere man wensen.

Ik verheug me nu al op het bezoek van mijn beste vriendin Anita. Ze komt in december voor een aantal dagen naar hier en we gaan samen leuke dingen doen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG-20210929-WA00021.jpg

Wat heb ik toch ontzettend veel plezier met onze twee schatten Bartje en Freja. Omdat ik hele dagen thuis ben gaan we veel met elkaar om 🙂 en we hebben het echt naar de zin samen. Het zijn twee echte lieverds.

En zo zit er dus van alles in het vat in mijn mooie leven hier in Zweeds Lapland. Allemaal mooie dingen om naar uit te kijken. Ik bid elke dag dat het nog een tijd zo mag doorgaan 🙂

Zo, nu zijn jullie weer een beetje bijgepraat. Blijf gezond en blij en tot een volgend blog.

Veel liefs

Paula

NA GEDANE ARBEID….

is het goed rusten 🙂 Vorige week zondag keerden de laatste wintergasten van dit seizoen met een rugzak vol mooie Lapland-ervaringen huiswaarts en sindsdien is het uitrusten geblazen. Wat heerlijk om zo een mooi winterseizoen af te sluiten zonder vervelende zaken of erger nog ongelukken. Dit jaar is gelukkig niets vervelends gebeurd. Alleen maar blije en tevreden gasten, die hebben genoten van de prachtige Laplandse wildernis, de stilte en rust, de dieren van het Hoge Noorden en, last but not least, het lekkere eten en mooie onderkomen. We kunnen nu dus ff relaxen. Heerlijk!

Na het ontbijt starten we onze dag met sporten. Frans op de crosstrainer, die nog in de wasruimte staat, en ik op de spinningfiets, die nog in de woonkamer staat. Dus een goed begin van de dag 🙂 Verder hebben we elke dag wel wat te doen. Ofwel samen de boekhouding bijwerken, buiten klussen, de accommodaties opruimen, naar de milieustraat, enz. enz. Er is altijd wel wat te doen. Gelukkig!

’s Nachts is het nog wel koud en vriest het, maar overdag zorgt de zon ervoor dat het behaaglijk is, zo rond de 5 tot 10 graden. Er ligt nog wel veel sneeuw maar het is ook behoorlijk aan het dooien. Tijdens de sneeuwschoenwandeling wachten we de gasten altijd halverwege de wandeling op met door Frans zelf gemaakte rendierworst, broodjes en chocomelk. De spullen die we daarvoor nodig hebben hebben we vorige opgeruimd. Ter afsluiting hebben we ter plekke in de zon een lekker kopje koffie gedronken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20230409_1123331-1024x577.jpg

We verwachten dat over een weekje of 2 de sneeuw vrijwel weg is. Het ijs ligt dan nog wel op de meren, maar we hebben nog even voordat de eerste visgasten komen.

19 Maart was het de beurt aan de groep V.d. Steen, een groep van 5. 2 Bevriende echtparen en een vrouw die alleen zonder man was gekomen. Ze hadden al twee jaar geleden geboekt en door corona zagen ze hun reis tot 2x toe opgeschoven. Het was een gezellige groep. Als dank voor de gezellige week ontvingen we vandaag ook nog een leuke kaart.

Gedurende die week hadden we veel problemen met de watervoorziening. Hier in de Laplandse wildernis vind je natuurlijk geen waterleiding en daarom heeft elk huis zijn eigen waterput. Omdat het in maart, zowel s nachts als overdag, erg koud is geweest en er nauwelijks dooiwater in de moerassen was, kwam de pomp in de waterput droog te liggen waardoor deze in plaats van water lucht aanzoog. Resultaat was dat het waterreservoir door onvoldoende druk niet meer vol werd gepompt en dit zorgde voor watertekort. Frans is regelmatig 6 meter diep de waterput ingeklommen om het euvel te verhelpen. Om voor eens en voor altijd van dit probleem af te zijn hebben we inmiddels opdracht gegeven om een waterput te boren van zo’n 80 meter diep. We verwachten dat deze in de herfst geboord zal worden, zodat we voor het komende winterseizoen van het waterprobleem verlost zijn 🙂

En de week erna was de laatste groep van het winterseizoen aan de buurt, ook een groepje van 4. 2 Bevriende echtparen, die ook al een aantal jaren geleden hadden geboekt. De omstandigheden waren in een woord geweldig. Veel sneeuw, koude nachten, en met zon overgoten dagen. Het was een super leuke groep en we hebben samen veel plezier gehad.

Op 22 maart jl. heb ik de uitslag van mijn maagonderzoek gehad. Ik heb een slokdarmontsteking. Oorzaak is een breukje in het middenrif waardoor maagzuur de slokdarm in kan komen. Daarvoor krijg ik nu medicijnen, die ik in totaal 8 weken moet nemen, ’s ochtends en ’s avonds. In mei krijg ik dan weer een maagonderzoek – Yippie! 🙁 – en dan gaan ze kijken of de ontsteking weg is. Ik voel me erg goed, dus het zal allemaal wel goed komen. Maar, net zoals bij een auto van 60 jaar oud, zullen er ook bij mij wel wat roestige leidingen zijn 🙂 Ik let nu extra op de dingen die ik eet en drink. Bijvoorbeeld zo’n 8 kleine maaltijden over de dag verspreid. Verder drink ik thee en maximaal één kop koffie per dag. Ik merk dat het me goed doet.

Verder is de maand gevuld met allerlei bestuursvergaderingen en jaarvergaderingen. Volgende week komen onze Zweedse samenwerkingspartners Janne en Tina. Ze komen naar hier en we bereiden een lekker etentje en daarna zullen we wel zeker een kaartje leggen. Ook evalueren we de samenwerking van dit jaar en kijken we naar de toekomst. Ze blijven slapen. We maken er twee gezellige dagen van.

Frans is volop aan het klussen aan de aanbouw. Afgelopen week zouden we het rustig aan doen, maar dat duurt bij ons nooit lang. Hij heeft de balken op het nieuwe dak van de veranda en aanbouw vervangen. Deze zijn dikker geworden en ze zijn ook hoger komen te liggen. We kwamen er namelijk achter dat de huidige ruimte boven onze hoofden op de spinningfiets en de crosstrainer te laag was. Gelukkig dat we er tijdig achter gekomen 🙂 Morgenvroeg gaan we met de aanhanger naar de bouwmarkt in Lycksele om het nieuwe dak en planken en balken te kopen. De vinylvloer hebben we inmiddels besteld en die wordt volgende week geleverd. Ook zijn de kozijnen voor de aanbouw vorige week geleverd. Wordt vervolgd.

Frans is super handig met allerlei dingen, dus hier zouden ze het programma Help mijn man is klusser! niet hoeven op te nemen! Misschien kunnen ze eens een ander programma maken. Yippie! Mijn man is klusser! Dan is John Williams en zijn crew hier welkom 🙂

Tussendoor is onze Bartje nog jarig geweest. Maar liefst 13 lentes heeft hij nu op de teller en het oudje gaat, net als baasje en vrouwtje, gelukkig nog goed.

Blijf gezond en blij en tot een volgende blog!

Paula