VAKANTIEBEURS UTRECHT

Het is alweer ff geleden dat ik jullie, trouwe bloglezer, heb meegenomen in mijn leven hier in Zweeds Lapland. Vanmorgen was ik erg vroeg op, dus tijd om weer eens in de pen te klimmen. De afgelopen weken is het behoorlijk koud geweest. Het kwik zonk regelmatig tot ver onder de -20 graden, maar het is in een woord prachtig buiten! We hebben even moeten wachten op een flink pak sneeuw maar vorige week trakteerde Koning Winter op een flink pak. Deze tijd van het jaar is het extra mooi buiten door het goudkleurige licht van de zon, die zich slechts enkele uren per dag laat zien. Dit levert prachtige ietwat mysterieuze foto’s op.

Laat ik beginnen met de vakantiebeurs in Utrecht. Door corona werd de beurs de afgelopen 2 jaren uitgesteld, maar nu mogen we eindelijk weer! Ik verheug me erop. Volgende week dinsdag vlieg ik, samen met nog 2 bedrijfjes hier in Lapland, naar Nederland en daar sta ik op de beurs van 11 januari tot en met 15 januari. Woensdag 11 Januari is de zgn. vakdag. Dan ontmoeten travelagents elkaar. Voor ons is dit geen interessante dag, want wij verkopen alleen rechtstreeks aan consumenten. Vanaf donderdag 12 januari is de beurs geopend voor consumenten. Ik sta met ons bedrijfje Laplandtime in Hal 9 stand nr. D034, onder de paraplu van de organisatie Visit Sweden. Tijdens zgn. theatersessies geef ik een presentatie wat zo bijzonder is aan een vakantie in Zweeds Lapland. De sessies zijn elke dag in Hal 7 in het Europa Theater. Je komt toch ook?

Voor mij is de vakantiebeurs niet alleen maar een zakelijke reis, hoewel de reis natuurlijk voor een groot deel in dat licht staat. Dit jaar gaat een Zweeds echtpaar mee. Janne en Tina, die net als wij ook winterarrangementen op de Nederlandse markt willen aanbieden. Vorig jaar heb ik al zo´’n 8 boekingen naar hen kunnen doorzetten omdat wij volgeboekt zijn. Ik vind het leuk om hen te helpen hun bedrijfje verder door te ontwikkelen. Maar de vakantiebeurs is voor mij ook de kans om vrienden en bekenden te treffen. Zo komt mijn vriendin uit Bladel, Vanessa, op vrijdagavond en we maken er een gezellig weerzien van. En ik weet zeker dat er regelmatig weer mensen van vroeger naar de stand komen. Erg gezellig!

2 weken geleden zijn we begonnen met ons winterseizoen. Er was toen en Limburgs gezin van 5. Daarna was het de beurt aan 4 mensen, 2 echtparen, die allen al eens hier waren geweest. We hebben een reuze gezellige week gehad.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20221227_1039321-1024x1024.jpg

En deze week is er weer een gezin van 5, vader en moeder, en hun 3 “meiden” . Vandaag gaan we voor het eerste sneeuwscooteren. Een spannende en avontuurlijke dag dus!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20230103_1110321-1024x1024.jpg

Het Noorderlicht laat zich hier nu vaak zien. Onze gasten van afgelopen weken hebben het allen gezien. Dit is naast het sneeuwscooteren, de huskies, de elanden en rendieren, en de sneeuwschoenwandeling de kers op de taart!

Afgelopen maanden zijn we weer met van alles en nog wat bezig geweest. Natuurlijk in oktober de reis naar familie en vrienden in Nederland. De bedoeling was om met de caravan naar Nederland te reizen samen met onze 2 schatten Freja en Bartje. Dus een caravan gekocht in mei zodat met name Freja, onze angsthaas, een beetje kon wennen aan de caravan. In augustus zijn we een dagje gaan oefenen bij de rivier Vindelälven en de conclusie was snel getrokken. Het reizen met Freja met de caravan en überhaupt het reizen in zijn algemeenheid met Freja is een slecht idee. Ons kleintje is zo angstig dat we steeds met haar bezig zijn en zelf ook niet echt kunt afschakelen. En dit terwijl Bart het alleen maar super gezellig vindt, als wij er maar bij zijn past hij zich overal aan.

Na lang wikken en weken dus de caravan weer in de verkoop gezet. Maria en Robin, 2 vrienden uit ons dorp, wilden wel voor onze schatten zorgen. Iedereen was goed verzorgd dus. We hebben een super leuke vakantie gehad met traditioneel een dag met liefste vrienden uit Maasbracht 🙂

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 20221008_1732381-1024x768.jpg

Ook zijn we bezig met het maken van een uitbouw aan ons huis aan de wasruimte waar de wasmachine en droger staat. In die ruimte staat nu ook de infrarood-sauna en de crosstrainer en zeker als ik grote groepen heb gehad heb ik bijna geen ruimte om het wasgoed neer te leggen en te sorteren. We willen deze ruimte dus alleen voor het wassen gebruiken. Frans is begonnen met het realiseren van een ruimte waar we onze crosstrainer en een spinningfiets, die we nog gaan kopen, en de infrarood-sauna kunnen plaatsen. Spinnen is mijn lust en mijn leven en ik wil graag kunnen fietsen in een virtuele omgeving waar je met anderen de strijd aan kunt gaan. Er zijn verschillende digitale apps voor zo n beleving. En Frans realiseert al mijn dromen 🙂 Hij heeft vóór de winter de vloer al gemaakt en geisoleerd en als de sneeuw weg is wordt het dak en de wanden geplaatst en wordt van binnen alles netjes afgewerkt. Hier is Frans bezig met het grondwerk.

Ook hebben we natuurlijk weer alles in de sfeer van de winter versierd. Dit jaar hebben we een nieuwe eland gekocht want de lichtjes van de vorige waren niet meer fel genoeg.

Maar ook hier is het niet altijd rozegeur en maneschijn. Frans had een flinke ontsteking in de wortels van de voortanden en we wachtten al vanaf maart op een oproep in de kliniek in Luleå. Op 22 november is hij eindelijk geholpen en de ingreep was geen pretje. Tijdens een 3 uur durende operatie is de ontsteking verwijderd en we hopen nu dat het goed blijft gaan. Ook heb ik zelf wat last van mijn maag. Niets ernstigs, maar de dokter vond het toch goed dat ik een keer een maagonderzoek zou laten doen. De zgn. kallelse, de oproep, komt deze maand. Dus ook ff spannend.

Verder zijn er de gebruikelijke bestuursvergaderingen geweest van de toeristenorganisatie Gold of Lapland en van het windmolenpark Sandselehöjderna.

We vinden het heerlijk om al onze gasten weer super in de watten te leggen en te laten genieten van het wondermooie Lapland. Tot een volgend blog. Blijf gezond en blij. En we zien elkaar op de vakantiebeurs volgende week.

Lieve groet

Paula

IN MEMORIAM FREDDY DEBOEVERE, BOEFJE

In 2013 was Fred voor het eerst te gast bij ons bedrijfje Laplandtime en vanaf toen kwam hij elk jaar terug. Tussen ons en Fred ontstond direct een bijzondere hechte vriendschap. Hij noemde ons liefkozend Mama en Papa. Als Frans hem ophaalde van de luchthaven rende Fred in de aankomsthal hard naar Frans toe, daarbij keihard “Papa, papa” schreeuwend, iedereen in verwarring achterlatend. Fred, of Boefje zoals hij door zijn vrienden werd genoemd, was een zeer gepassioneerde visser. Als geen ander beheerste hij het perfect presenteren van de nymph. Ook met de snoekenvangst op het meer tegenover ons huis sneed hij iedereen de pas af. Maar Fred was meer dan alleen visser. Hij was bovenal een zeer positieve, lieve, opgeruimde persoon met een zeer groot gevoel voor humor. Ik zal nooit vergeten dat hij met zijn visspullen in de kruiwagen naar het meer tegenover ons huis liep, onderweg het liedje van Jimmy Frey zingend “Zo mooi zo blond en zo alleen, dat moet toch Paula zijn”.

Elke avond vertelde Fred tijdens het avondeten aan de tafel in de keuken dezelfde moppen als de jaren ervoor, maar met zoveel verve dat het nooit ging vervelen. De lotjes van de fanfare, de papagaai in smoking, en de mop over intelligentie klinken nog na in mijn hoofd. Hij zette de boel elke keer op stelten! Zijn immitatie van Beat It van Mikael Jackson, die hij in typische Fred-stijl afsloot (de insiders weten wat ik bedoel), zal ik nooit vergeten. Het kaarten was een grote hobby van hem en ik heb menig kaartje met hem gelegd. Als hij in Gents dialect via de telefoon met zijn Vera, zijn Boterkoekske, praatte, was het voor ons absoluut niet te volgen.

Een aantal jaren geleden kreeg Fred het droevige nieuws over zijn ongeneeslijke ziekte. Hij was net met pensioen en heeft daar, samen met zijn Vera, niet lang van mogen genieten. Wat me van Fred het meeste bijstaat is de positiviteit en kracht waarmee hij met dat vreselijke nieuws om wist te gaan. Voor de buitenwereld hield hij zich altijd sterk en als zijn ziekte ter sprake kwam gooide hij er snel een mop overheen. In de vertrouwde omgeving thuis zal Fred zeer zeker meer van zijn grote verdriet hebben laten zien.

Fred, de vissershemel heeft er een prachtige ster bij. Fred we zullen u missen en u nooit vergeten. Rust zacht lieve vriend.

Wij wensen Vera, kinderen en kleinkinderen, verdere familie en vrienden, heel veel sterkte bij het verwerken van dit immens grote verlies.