WEERZIEN

koudVrijdagochtend 1 december al weer. Buiten is het sprookjesachtig wit en met een temperatuur van zo’n -8 ronduit mild voor de tijd vanTores het jaar. Afgelopen week was het tussen de -20 en -25, flink koud dus. Koning Winter is definitief in het land. En wij zijn er klaar voor! Morgenavond komen onze 2 eerste wintergasten. 2 Jonge Nederlandse mannen die met hun auto op weg zijn naar de Noordkaap in Noorwegen en op hun route bij ons een tussenstop maken. Ze blijven 2 nachten slapen en maken zondag verder nog een hondensledetocht, waarna ze maandagochtend hun avontuurlijke reis voortzetten. De afgelopen maanden hadden we vakantie. Alhoewel….. we hebben geen moment stilgezeten:)  We zijn steeds lekker bezig geweest met van alles en nog wat voor ons bedrijf Laplandtime. En tegelijkertijd hebben we de accu opgeladen.

De maanden oktober en november staan steevast in het teken van vergaderingen. Frans van de Leader groep Vindelälven, en ik van de toeristenorganisatie Gold of Lapland. Op 21 november jl. hadden we een workshop met de zgn. Holland-groep. Dit is een groepje van 12 bedrijven die meer Nederlandse toeristen naar hier willen halen. We zijn bezig geweest met het samenstellen van pakketreizen, die we mee willen nemen naar de vakantiebeurs in Utrecht van 9 t/m 14 januari a.s. Ik ga dit jaar namens de toeristenorganisatie Gold of Lapland. Zodoende vertegenwoordig ik dan ook niet alleen ons eigen bedrijf Laplandtime, zoals vorig jaar, maar alle bedrijfjes die meedoen in de Holland-groep. Zo meteen  is er een skype-vergadering over de beurs. Dan hoor ik verder hoe de stand eruit ziet, welke dagen ik op de beurs sta, enz. Verder was er op 22 november een bestuursvergadering van Gold of Lapland waar we o.a. hebben gesproken over het visietraject, dat ik, samen met de manager van Gold of Lapland, Karin Fällman, aanjaag.

20171118_113642[1]De afgelopen periode stond alles in het teken van de voorbereiding op het komende winterseizoen. Zo hebben alle sneeuwscooters genieten van het uitzichteen onderhoudsbeurt gehad bij de plaatselijke scooterhandelaar Forsgren in Blattnicksele. Frans is elke keer met de auto en 2 sneeuwscooters op de aanhanger richting Blattnicksele gereden en vanochtend om 8.00 uur haalt hij de 2 laatste sneeuwscooters terug. Onze buurman Roland heeft vorige maand een nieuwe sneeuwscooter gekocht en daarbij zijn huidige scooter ingeruild. We hebben besloten deze sneeuwscooter te kopen, zodat ons scooterpark nu bestaat uit maar liefst 6 mooie sneeuwscooters. Hoewel we de 6e sneeuwscooter maar bij één groep, gelet op de grootte van die groep, echt nodig hebben, biedt deze 6e scooter mij de kans om vaker mee op pad te gaan en Frans op die wijze te assisteren. Frans rijdt dan vooraan en ik sluit de rij, zodat we alle gasten goed in de gaten kunnen houden en eventueel kunnen bijsturen als dit nodig is. Om onderling contact te kunnen houden hebben we geïnvesteerd in headsets die we kunnen inbouwen in onze helmen. Frans is nu richting Sorsele om de headsets daar op het postkantoor op te halen. Verder vind ik het heerlijk om zo af en toe mee te gaan op de scootertochten. Sneeuwscooteren is zooooooo heerlijk! Het geeft je een enorm gevoel van vrijheid en de sneeuwscooter is een mogelijkheid om diep de Laplandse wildernis in te trekken. paula op de scooter

Gelukkig 2017Zoals in Nederland moeten ook in Zweden auto’s elk jaar gekeurd worden. Onze trouwe VW tiguan, die we meegenomen hebben uit Nederland, en onze nieuwe Volvo CX zijn beide weer voor een jaar goedgekeurd. Afgelopen weken hebben we verder veel tijd gestopt in het verwerken van het eland- en rendiervlees dat we voor onze gasten kopen. Een bekende in het dorp heeft de dieren voor ons in stukken vlees verdeeld en Frans en ik hebben alle diverse stukken vlees gewogen en in vacuum zakken in de diepvries gestopt. Alle diepvriezers, 4 grote in totaal, liggen nu tjokvol. Verder hebben we de afgelopen week het gehakt verwerkt tot worst. Frans heeft zich erg goed ingelezen in de kunst van het, op ambachtelijke wijze, maken van worst. Het was veel werk, waarbij je ook nog een keer in de kou moet staan, omdat het gehakt absoluut onder een temperatuuru van 4 graden verwerkt moet worden. Maar zoals steeds als we dingen samen doen, was het erg gezellig met zijn tweetjes. Want uiteindelijk zijn we daarvoor naar Lapland geëmigreerd, om vooral veel dingen samen te doen en dat lukt! Ook hebben we 3 dagen geleden de eerste korte sneeuwscootertocht gemaakt in het moeras achter ons huis.

vanesjeWaar ik me ook weer super op verheug is de ontmoeting met mijn vriendin Vanessa in Utrecht in januari als ik naar de vakantiebeurs ga. We gaan net als vorig jaar en het jaar ervoor lekker motormuissamen bijpraten tijdens een etentje in Utrecht. In oktober hebben we elkaar voor de laatste keer ontmoet toen we met onze camper bij haar gezin te gast waren. Het voelt altijd heel vertrouwd als we elkaar weer zien, ook al wonen we een eind bij elkaar vandaan. Zo gaat dat als je echte vrienden bent. Je hoeft elkaar niet dagelijks te zien 🙂

De trouwe lezer van mijn blog weet dat ik naast bestuurslid bij Gold of Lapland vorig jaar ook gekozen ben in het bestuur van Västerbottens Läns Hembygdsförbund, een soort provinciale koepel van alle gemeenschapsverenigingen in Lapland. De persoon die me had voorgedragen als bestuurslid had me desgevraagd laten weten dat we maximaal 4 x per jaar vergaderen. De afgelopen periode is echter gebleken dat dit veel vaker is. Ik tel sinds april jl. – de jaarvergadering waar ik als bestuurslid ben benoemd –  al meer dan 10 vergaderingen  en die vergaderingen zijn allen in Umeå of Skellefteå (230 km enkele reis) waardoor het bezoeken van de vergaderingen betekent dat je een hele dag onderweg bent. Ik heb dan ook besloten om te bedanken als bestuurslid,  omdat ik het niet meer gecombineerd kan krijgen met alle andere werkzaamheden, met name ons eigen bedrijf Laplandtime. Afgelopen zaterdag heb ik een goed gesprek gehad met de voorzitter van de vereniging. Het voelt als een bevrijding om van het bestuurslidmaatschap verlost te zijn. Goede keuze dus!

Anita

Ook op mijn vriendin Anita, haar man Wil, en hun vrienden Ellen en Max, verheugen we ons. Anita en Wil komen voor de 2e Anita Wil Marian Haraldkeer naar ons en we waren ook bij hen op bezoek in oktober jl. Als mensen besluiten terug te komen, omdat ze het zo geweldig vonden, is het altijd weer een uitdaging om hun verblijf minstens zo mooi te laten zijn dan de vorige keer, en als het ff kan, nog iets mooier. Maar het leukste is natuurlijk dat we elkaar weer ontmoeten in ons mooie Lapland.

Ruda uit Maasbracht was vroeger mijn hartsvriendin. We hebben in onze jongen jaren heel wat afgeschooid, zoals dat op zijn Limburgs heet.  Ook zij komt met een groep van 5 personen naar hier. We zetten het bier en de Limburgse carnavalsmuziek al klaar! Verder komen 2 20170305_115303[1]goede visvrienden, de een met zijn vrouw en de ander met zijn vader, nu voor de afwisseling een keer in de winter naar hier. Ben benieuwd welk seizoen hen beter bevalt. En dan komt er nog een echtpaar uit Maasbracht. De man ken ik ook van vroeger uit Maasbracht. Verder bezoeken meerdere vrienden en oude bekenden van vroeger ons. Zo ook, een gewaardeerde oud collega-gemeentesecretaris van de gemeente Reusel de Mierden, zijn vrouw en vrienden, die in maart voor een sneeuwscooteravontuur naar hier reizen.

Apropos vakantiebeurs. Ik vlieg op dinsdag 9 januari vanaf 6.45 uur vanaf Lycksele naar Arlanda Stockholm. Rond 13.00 uur ben ik op Amsterdam Schiphol en dan met de trein naar Utrecht waar ik in hartje Utrecht in een appartement verblijf. Zondag 14 januari om 14.30 uur heb ik het vliegtuig terug op Schiphol en ’s avonds rond 21.00 uur ben ik weer in Lapland. Op maandag 15 januari begint dan het echte sneeuwscooterseizoen. Er komt dan een gezin van 6 mensen die ik heb leren kennen op de vakantiebeurs vorig jaar. Dan nog een erg leuk bericht. Mijn nicht José komt met haar man, zijn broer en vrouw, naar Lapland in 2019. We hebben afgesproken dat we tijdens een etentje in Utrecht in januari bijpraten. Ik verheug me er erg op José na zoveel jaren terug te zien en natuurlijk heel erg leuk om haar man en familie te leren kennen.

FransMet zeer veel engelengeduld heeft Frans weer een mooi fimpje gemaakt voor de website. Het kostte heel veel tijd om muziek bij het filmpje te zoeken die je op je website en op facebook mag tonen. Bijgaand het filmpje en weet dat de minuut heeeeeel veel tijd van mijn lieve schat heeft gekost. Wat heb ik toch bewondering voor hem. Hier de link van het filmpje.  https://www.facebook.com/laplandtime/videos/1526136664139436/?id=100008362095573

Ohhhh ja, en voordat ik het vergeet, ik had jullie nog foto’s beloofd van het Halloween feest. Jullie weten dat we altijd veel tijd stoppen in het uitzoeken van de juiste kleding bij het thema van de avond. Eigenlijk is het een soort carnaval. Tenminste de voorbereiding. Het feest zelf kan op geen enkele wijze aan het  Limburgs carnaval tippen. Kort gezegd is het oersaai. Er is namelijk geen muziek, met uitzondering van een paar uurtjes dat een orkest speelt. Voor de rest geen polonaise of zo, maar alleen maar zitten aan een tafeltje. Maar we doen toch elk jaar mee, omdat we het leuk vinden om ons te verkleden. De voorpret is dan ook het grootst. Dit jaar was het thema Hollywood en we besloten om te gaan namens Mortitia en Gomez Adams. Leuk of niet?halloween1

halloween2

En ook het zomerseizoen vult zich zo langzamerhand met gasten en steeds staat alles in het teken van Weerzien. Mensen die al jaren achter elkaar Laplandtime als reisbestemming hebben, en inmiddels echte vrienden zijn. En vrienden, familie en bekenden van vroeger, die je na zo lange tijd weer terug ziet. En hoewel we nog aan het winterseizoen moeten beginnen kijken we ook al weer uit naar een weerzien met hen. Love you!

freddy

Heel veel lieve groetjes

Paula