WARM GEVOEL

prachtigHet is 6.00 uur in de ochtend. Vannacht heeft het weer gesneeuwd en er ligt inmiddels een flink pak van zo rond 1 meter. Het is -7 en nog pikkedonker buiten. In deze tijd van het jaar wordt het rond 9.00 uur licht en rond 14.00 uur is het weer donker. De kerstverlichting in en rond de huizen in het dorp, en de reflecterende sneeuw zorgen ervoor dat het ondanks dat toch licht lijkt. Buiten is het in een woord betoverend mooi. Ha, dus 2 woorden 🙂 De sneeuw ligt op de bomen en het landschap is maagdelijk wit. Frans is net vertrokken richting Skellefteå. Gisterenavond is een gezin van 7 personen uit Nederland gearriveerd op Skellefteå-luchthaven en zij hebben de nacht doorgebracht in een hotel in de stad. Frans pikt ze om 10.00 uur op  en dan gaat het spijkertjes richting Tväråträsk waar ze de komende week hun 25 jarig huwelijksfeest hier in Tväråträsk vieren. Vader en moeder, 2 zoons met aanhang, en 1 dochter die nog vrijgezel is. Afgelopen week hadden we ook een Brabants gezin van 5 personen op bezoek. Frans brengt hen straks weer richting Lycksele en ze verwachten dan rond half 1 vannacht weer in Hollanda te zijn.

mooi3Hoewel het op dit moment erg druk is, heb ik toch ff de tijd genomen om voor mijn trouwe blogvolger een update te schrijven van wat er zoal allemaal gebeurt op dit moment. Zo hebben we in de periode van 3 – 15 december de citroensapkuur gedaan. Dit is een reinigingskuur waarbij je 10 dagen alleen citroensap en ahornsiroop met water drinkt en nog een paar opbouwdagen hebt zodat je het lichaam weer kunt laten wennen aan vast voedsel. Je geeft het lichaam de ruimte om alle energie in te zetten op het reinigen en het verwijderen van zgn. “slakken”, etensresten, die achterblijven in de darmen en organen. Het is wel zwaar, maar we voelen ons na de kuur altijd weer lekker fit.

Voor de gezinnen die rond kerst en oud op nieuw te gast zijn hebben we een ander programma dan het normale sneeuwscooterprogramma waarmee we midden januari starten. In december/ begin januari kan het namelijk zo zijn dat er nog onvoldoende sneeuw ligt om echt lange scootertochten te kunnen maken. De scooterpaden zijn nog niet getrampt zoals dat hierboven zo mooi heet. Toch hebben we afgelopen week een paar mooie scootertochten gemaakt, waarbij we gisteren de avontuurlijkste tocht maakten. We hebben samen met de gasten de scooterpaden getrampt en dat was bij tijd en wijle echt avontuurlijk. In elk geval hebben de gasten erg genoten en daar draait het allemaal om. Mensen een onvergetelijk winteravontuur laten beleven.

Frans was door buurman Roland nog gevraagd om zich op kerstavond uit te dossen als kerstman, vooral voor zijn kleinkinderen die op bezoek waren. Verkleed met mantel, een ietwat akelig masker met baard, en puntmuts ging hij te voet kerstmannaar de buren, onderwijl hard roepend Ho Ho Ho. Hij heeft zijn rol met verve vervuld.

Voor onze gasten hadden we de eerste dag een speurtocht uitgezet in het besneeuwde winterlandschap achter ons huis. Met vragen en opdrachten in de winterse Laplandsfeer. De sneeuwschoenwandeling was circa 6 km. lang en onderweg was er nog een verrassing in Lapse stijl.

Verder is er nog een mooie ontwikkeling te melden op het zakelijke vlak. Frans zit in het bestuur van de Leader groep voor de rivier Vindelälven en ik zit in het bestuur van Gold of Lapland. De voorzitters van beide verenigingen wilden graag een keer met ons praten. Op 14 december waren ze op bezoek en na de fika (koffie met koek) bespraken ze met ons de optie om ons in te zetten als een soort mentors voor toeristenbedrijven in Zweeds Lapland. Ze gaven aan onder de indruk te zijn van datgene dat wij in korte tijd hebben opgezet met ons Paultjebedrijfje Laplandtime, zowel op het gebied van onze websites, maar ook waar het gaat om het binnenhalen van gasten vanuit de hele wereld en de inrichting van onze accommodaties. Of het nu om het vistoerisme in de zomer gaat of de sneeuwscooter- en huskiegasten in de winter. Wij voelen ons natuurlijk gevleid. Het zou gaan spelen rond het najaar 2018 dus we wachten het rustig af.

mijn lieve Frans kokEn zo zitten we volop in het winterseizoen met onze sneeuwscootertochten. We hebben het lekker druk en kunnen het samen goed aan. Dit komt omdat we de zaken strak georganiseerd hebben en, eerlijk is eerlijk, dat komt vooral door Frans. Ik ben nogal iemand die 100 dingen ineens en dan misschien half wil doen, maar Frans is zeer gestructureerd en planmatig. We vullen elkaar goed aan en hebben het samen goed naar de zin.

Afgelopen weken zijn we verder veel bezig geweest met vertaalwerk voor Gold of Lapland. De bedrijven die in de zgn. Holland-groep zitten, en die meegaan naar de vakantiebeurs in Utrecht. hebben samen zomer- en winterarrangementen gebouwd, die ik mooitracht te verkopen aan consumenten op de vakantiebeurs in Utrecht. Deze pakketten waren in de Zweedse taal en moesten vertaald worden in het Nederlands. We hebben met de pakketten met Gold of Lapland op dat gebied een echte sprong voorwaarts gemaakt.

Voor de kerst kregen we het droevige bericht van een vrouw van een van onze vaste visgasten dat haar man aan een moeilijk te genezen vorm van kanker lijdt. Hij komt hier al 6 jaar en is inmiddels een echte vriend en ligt ons zeer na aan het hart. Het nieuws sloeg in als een bom, zeker omdat je het op geen enkele manier hebt zien aankomen. Momenteel volgt hij behandelingen en dat ziet er positief uit. Door Fleurop lieten we een eenvoudig bloemetje bezorgen met daarbij een kerstwens. Het emotionele telefoontje van zijn vrouw dat daarop volgde was hartverwarmend. En terwijl het buiten op dat moment met -25 ijzig koud was en de sneeuwstorm rondom het huis raasde, kregen we een warm gevoel door de dankbaarheid in haar stem.

wijHet feit dat we beiden gezond zijn en dit avontuur samen mogen beleven, zien we op geen enkel moment als iets vanzelfsprekends. Elke dag dat we weer gezond en wel mee mogen doen is omlijst met een gouden randje. We genieten zolang het kan!

We wensen familie en vrienden, al onze gasten die al eerder hier waren, onze nieuwe gasten die nog komen, en ook de overige volgers van mijn blog, een heel gelukkig en vooral gezond 2018.

Paula