MöHIPPA EN SVENSEXA

laatste sneeuw?Net toen ik dacht dat de winter in Lapland voorbij was, begon het woensdagmiddag ineens flink te sneeuwen. En ook de donderdag erop kwam er een pak sneeuw van 25 mijn lieve schatcm bij.  Wel leuk voor onze 2 laatste gasten van het winterseizoen, Monique en Michel, om Lapland te beleven bedekt onder een sneeuwwitte deken. Monique is een collega uit de tijd (rond 1995) dat ik bij de gemeente Maasbracht werkte. Zij was bestuurssecretaresse en ik was toen bureauhoofd jurische zaken. We hebben samen de afgelopen week heel wat herinneringen uit die tijd opgehaald. Donderdag jl. zijn ze terug naar Nederland gevlogen en zo is er een einde gekomen aan een fijn en succesvol winterseizoen. We hebben heel wat lieve gasten hier in ons mooie Lapland mogen verwennen met een winteravontuur.

HelenDe komende tijd staat bol van de activiteiten en ik neem de trouwe lezer mee in wat er zoal op het programma staat. Vandaag is het zaterdag 9 april en deze dag staat in het teken van de Möhippa en Svensexa. de trouwkaart van Mats en HelenDorpsbewoners Helen en Mats gaan trouwen. Ze zijn inmiddels al z’on 28 jaar samen en hebben 3 kinderen.  Nadat Mats al tot 6x toe Helen heeft gevraagd of ze met hem wil trouwen, heeft ze nu eindelijk ingestemd. Op 16 april a.s. om 14.00 uur geven ze elkaar het ja-woord bij Däri Gretas. Dit is een plek aan het einde van het dorp waar vroeger een vrouw gewoond heeft, Greta. Ze was armlastig en het dorp heeft voor haar een huisje gebouwd waarin ze tot het einde van haar leven gewoond heeft. Het is een plaats in het dorp waar vaak allerlei festiviteiten gevierd worden. Mats is, op zijn zachtst gezegd, een markant figuur. Hij is een zeer fanatiek anti spinning-lid. Vandaag vieren we dus Möhippa en Svensexa. Möhippa is de naam van de vrijgezellenfeest voor de vrouw en Svensexa voor de man. Frans is net op de sneeuwscooter richting het dorpscentrum vertrokken. Rond Op naar Svensexahalf 8 vanmorgen trommelen de mannen uit het dorp Mats uit bed en draaien een hele dag een programma met hem. Dat begint met een hondensledetocht voor Mats bij de plaatselijke huskyfarm. Daarna geeft Frans een spinningles aan Mats. Ik ben benieuwd hoe hij, Mats dus, het ervan afbrengt. Daarna trekken de mannen met de bus richting Sorsele om daar van een welnessdag te genieten in het plaatselijke zwembad/sauna. Helen kidnappen we vandaag met de vrouwen uit het dorp. Om 9.00 uur pikken we haar op. We gaan dan met de auto’s richting Lycksele waar o.a. een wijnproeverij op het programma staat.

Op 21 mei organiseren we de jaarlijkse spinningmarathon met de 25 spinningleden in het dorp. Daarmee eindigt dan het spinning- en yoga pilates seizoen. In de zomer amuseert een ieder zich zelf buiten in de natuur. Volgende keer foto’s.

Nog een paar formelere zaken. Vorig blog schreef ik dat er in de gemeente Sorsele een referendum zou worden gehouden over windenergie. Vattenfall wil een windmolenpark bouwen op Sandberget en daarover mogen de inwoners zich uitspreken. Het referendum dat op 20 maart jl. werd gehouden leverde een Neen op. A.s. maandag hebben we een vergadering in het bestuur van de vereniging om te beslissen wat er nu staat te gebeuren. Ik ben van mening dat het resultaat van het referendum moet resulteren in een besluit om geen verdere windenergie toe te staan. Ook al is het een raadgevend referendum, in een democratie geldt dat je hebt te luisteren naar de stem van het volk.  Op 18 mei a.s. is er een vergadering van de toeristenorganisatie Gold of Lapland. Zoals jullie wel weten verzorg ik o.a. de facebooksite en verricht ik vertaalwerk voor die organisatie. Nu word ik op 18 mei a.s. voorgedragen als bestuurslid van de organisatie. Erg leuk en leerzaam. Mijn agenda wordt voller en voller en begint bijna te lijken op de agenda in de tijd dat ik gemeentesecretaris was. Er is echter één heel groot verschil: Ik doe nu alleen nog dingen die ik zelf ook echt leuk vind 🙂

echte vriendenOp 28 april a.s. gaan we samen met onze vriendjes Bartje en Prinske met de caravan een weekje naar Noorwegen. In 1995 zijn we tijdens onze eerste Scandinavië-reis Frans aan de zaagmachinenaar Kolvereid, in de buurt van Namsos, gaan vissen in de Noorse fjorden en 23 jaar later wordt dit andermaal ons reisdoel. Voor die gelegenheid heeft Frans 2 hengels gekocht waar we mee kunnen pilkeren. We gaan eerst nog een dagje op bezoek bij onze Zweedse vrienden Anders en Annika, die in Östersund wonen. We komen weer thuis rond 8 mei en kunnen dan uitzien naar de komst van onze eerste visgasten op 26 mei. Als het lukt willen we voordat we vertrekken een flinke stapel boomstammen zagen en kloven, want de kachel moet natuurlijk wel blijven branden. Daar zijn we met zijn tweetjes wel weer 2 weken druk mee. Het is lichamelijk hard werken, maar ook heerlijk om in de lente buiten te zijn, waar de natuur ontwaakt, het zonnetje schijnt en de vogeltjes fluiten en kwetteren. Wat heeft een mens nog meer te wensen?

Klaar voor de zomer Ik wens mijn lieve bloglezers het allerbeste en tot een volgende keer!

Paula