KLUSSEN EN VISSEN

PaultjeHet is vrijdagmorgen 11.00 uur en het regent. Eindelijk! Sinds de sneeuw weg is, is het steeds erg warm en droog geweest met weken waarbij het kwik regelmatig tussen de 25 en 30 graden schommelde. De afgelopen weken is er van rijkswege vaak gewaarschuwd voor bosbranden, omdat alles kurkdroog is. Hopelijk regent het flink door, zodat dat gevaar geweken is. Een brand hier is desastreus. De afstanden zijn hier zo groot, wat maakt dat de brandweer hier pas na dik een uur ter plekke is.

oude dak De afgelopen weken stond alles in het teken van klussen. Het dak van de veranda aan de voorkant van ons huis was nodig aan venieuwing nieuwe verandatoe. Hiernaast op de foto Frans aan het werk om het oude dak eraf te halen. Met auto en aanhanger hebben we in Storuman nieuwe dakplaten gehaald. De veranda is ook nog voorzien van een nieuwe verflaag en we zijn erg blij met het resultaat. Het ziet er weer netjes en fris uit. Verder verven we elk jaar een deel van het huis, zodat elke kant één keer in de vier jaar aan de beurt komt. Dit jaar moest Frans hoog op de ladder de nok van het huis verven. We zijn altijd opgelucht als dat weer gebeurd is, want erg leuk is het niet om meters hoog op een ladder te staan. In 2013 t/m 2016 hebben we samen een enorme stapel houtstammen zelf gezaagd en gekloofd, maar eerlijk is eerlijk… we worden er niet jonger op :) Dus ook dit jaar net als vorig jaar hebben we zo´n 20 m3 gezaagd en gekloofd hout besteld voor de aankomende winter. Deze houtstammetjes heb ik een voor een in het houthok gegooid. Het houthok is weer goed gevuld. Laat de winter maar komen. Alhoewel……. Nog ff wachten, eerst genieten van de zomer  :)hout

oostenrijkEn in een zucht en een vloek zitten we midden in het visseizoen. De eerste week was een gezellige groep snoekvissers uit Oostenrijk onze gast. Ze waren allen familie van elkaar en de laatste avond hebben we met zijn allen gedanst op Duitstalige muziek. Daarna was het de beurt aan 2 vaders met hun 2 zonen uit Nederland. Ronald was 68 en Wim 78. Ze hebben het erg leuk gehad samen en hadden een mooie ontmoeting met een in de rivier zwemmende eland.

JoDaarna was het weerzien met onze vaste visvriend Jo uit Limburg. Dit keer was hij met zijn vriend Jean-Pierre, afgekort JP, hier. Samen met de Oostenrijker Robert hadden zij met zijn drietjes hun intrek genomen in JPTores. robertMirandaOp de bovenverdieping van ons huis waren Floriaan en Miranda uit Groningen onze gast, die, net als vorig jaar, met de auto naar Lapland waren Floriaangekomen. Ze hebben gesnoekt en een dag hebben ze een rijtocht gemaakt op IJslandse paarden. We zijn paarden een paar keer samen gaan trainen in het sportschooltje in het dorp. Het weerzien met de lieverds was erg warm. Het is altijd fijn als mensen terugkomen naar hier omdat ze het naar de zin hebben gehad. Het weer was afgelopen week perfect en de vangsten super. Met zijn zevenen hebben we een heerlijke ontspannen week achter de rug. Net alsof we zelf ook vakantie hadden! topGisteren heeft Frans onze nieuwe visgasten opgehaald in Skellefteå, een groep van 4:. 3 Brabanders en 1 Dordrechtenaar. Hopelijk kunnen we ook hen een mooie week laten beleven.

Wat de verwarming en stroomvoorziening van ons huis betreft oriënteren we ons op de diverse mogelijkheden. Onze houtkachel-installatie met accumulatortanks voldoet nog prima. Maar het is altijd goed om nieuwe technieken en systemen tegen het licht te houden. Een van de opties is zgn. bergvärme. Hierbij wordt er een gat in de grond geboord en wordt water naar boven gepompt dat door een installatie wordt verwarmd. Dit is een nogal dure oplossing. Verder spreekt zonne-energie ons aan. In elk geval tijdens de maanden waarop er veel zon is (april t/m oktober), kun je hier een hoge opbrengst genereren. We krijgen binnenkort een adviseur op bezoek. Wordt vervolgd.

Guido en JohanVanaf 2013 was een groep Belgische vissers – de groep Guido, genoemd naar hun leider -  steevast onze visgasten. Ook dit jaar komt een deel van de groep terug. Alleen Guido en zijn broer Johan zouden dit jaar niet naar hier komen, maar voor een visvakantie naar Noorwegen gaan, met hun vriend Serge en de camper.  Op facebook hadden ze een bericht geplaatst dat ze via Finland en Zweden terug zouden rijden naar België. Hoe groot was de verrassing toen ze plotseling met de camper op onze oprit stonden. Serge had me met een grap naar de camper gelokt en de broers stonden ineens voor mijn neus. Het was erg fijn dat ze ons bezocht hebben. We hebben koffie gedronken en ’s-avonds bij het kampvuur aan de grilplaats een biertje en wijntje gedronken. Na het ontbijt ‘s-ochtends zijn ze richting het Zuiden gereden, terug naar België.

We verheugen ons op de reis die we eind september gaan maken. De ouders van Frans zijn 60 jaar getrouwd en de broer en schoonzus van Frans 25 jaar. De feesten finlandzijn 6 en 18 oktober en bij beide feestjes willen we van de partij zijn. We reizen met onze camper via Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen en Duitsland naar Nederland.

Het gaat dus erg goed met ons en we voelen ons erg gelukkig hier. Maar, er zijn van die dagen dat ik erg droevig ben om de beelden van dierenmishandeling op facebook. Een foto van een dier in nood brengt me erg van mijn stuk. Ik weet dat het gebeurt en dat je er je ogen niet voor kunt sluiten. Het punt is alleen, dat het zien van de gruwelijke foto’s en videos, de problemen niet oplossen. En dat maakt machteloos en heel erg verdrietig. Zo ook de ziekte van vrienden en familie. Ik wens iedereen heel veel succes bij het herstelproces.

Tot een volgend blog. Blijf blij en gezond!

 

Paula

DE ACCU IS VOL

vår11 Mei 2018. Hemelvaartdag, een zgn. röd dag, een rode dag, wat betekent dat iedereen vrij af is. En mijn zus Kitty is jarig kittyvandaag. Vanaf deze plaats nog een keer Proficiat Kitty. Fijne verjaardag en nog heeeeel veel jaren.  Gisteren en vanmorgen hebben Frans en ik lekker in de tuin gewerkt. Met 20 graden en een lekker zonnetje is dat heerlijk! Dit is sowieso een heel mooie tijd van het jaar. De dagen zijn al lang. ‘s Ochtends rond 3.00 uur wordt het licht en s ‘avonds rond 23.00 uur begint het pas te schemeren. Echt pikkedonker, zoals in december en januari, wordt het niet meer. En overal zijn de vogeltjes druk in de weer met het bouwen van hun nestje. Nog even en de zwart-witte flugsnappare (vliegenvanger) is er weer. Elk jaar rond dezelfde tijd is het vogelpaartje er weer. Ze kiezen elk jaar van de vele vogelhuisjes die in de bomen hangen,  hetzelfde houten huisje uit. Zo bijzonder :)   De trouwe bloglezer weet dat we een winter hebben gehad met veel, heel veel, sneeuw. Het is bijna onbegrijpelijk dat die enorme berg sneeuw vrijwel weg is. Alleen op de plekken waar Roland onze buurman de sneeuw naar toe heeft geschoven bij het sneeuwschuiven met de tractor  ligt nog een flinke berg. Op het meer tegenover ons huis ligt nog wel ijs, maar met de temperaturen van de komende weken zal dit zeker vóór onze eerst gasten komen verdwenen zijn.midzomernacht

De afgelopen weken hebben we heerlijk genoten van onze vrije tijd. Zo zijn we op 27 april voor 10 dagen met onze camper naar Noorwegen geweest. Prins en Bart zijn natuurlijk ook meegeweest en ze hebben het net als wij prima naar de zin gehad. We hadden ons voorgenomen dezelfde plaatsen te bezoeken die we zo’n 20 jaar geleden, toen met een gehuurde camper, hebben bezocht. Van hieruit ging de reis richting Lofoten en Vesterålen, de prachtige Noorse bergwereld. Allereerst naar Saltstraumen, waar bij eb en vloed een enorme hoevelheid water door een nauwe spleet geduwd wordt. Dit betekent zeer snel stromend water met zelfs draaikolken. We zijn met de camper aan de oever van deze straumen gaan staan en Frans heeft lekker gevist. In korte tijd hadden we een aantal koolvissen gevangen die we ’s avonds met een aardappeltje en wat groente lekker opgepeuzeld hebben. Daarna ging het richting Bleik op het eiland Andoy. Daar hebben we 2 dagen op de camping Midnadsol  - middernachtzon - gestaan. Een heel mooie camping aan een strand. Bart en Prins konden heerlijk vrij rondlopen. Op 2 mei was Frans jarig en in de stad Narvik hebben we genoten van een dagje shoppen en heerlijk eten.20180502_151912[1] Toen was het alweer tijd om de terugreis aan te vangen. Via Kiruna en Abisko zijn we, net als toen, weer rustig afgezakt naar Tväråträsk. Zaterdag 5 mei, op de verjaardag van Prins, waren we weer thuis. We hebben ons voorgenomen vanaf a.s. zondagmiddag nog een korte rit naar Burträsk Camping te maken. Deze is 2 jaar geleden overgenomen door 2 Nederlanders, Egbert en Sandra. Het lijkt ons leuk om met deze landgenoten bij te praten. Aansluitend gaan we dinsdag a.s. nog wat boodschappen doen in Umeå (220km.). De laatste dingen kopen die we nodig hebben en die je hier niet kunt krijgen, zoals 2 nieuwe accu’s voor de electromotoren.  Op 24 mei a.s. komt de eerste groep snoekvissers. Een groep van 6 Oostenrijkers die beide accommodaties betrekken. En vanaf dan gaat het aan een stuk door tot midden september :)

Gisterenavond hebben we naar de 2e halve finale van het Eurovisie Songfestival gekeken en, omdat we in Zweden wonen, mochten wij wel stemmen voor Waylon :) waylonMet zijn tweetjes waren we goed voor 20 stemmen. We verheugen ons op zaterdagavond, de finale van het Songfestival. We zijn altijd trouwe kijkers van het Songfestival., ook al weten we nu al dat we ons waarschijnlijk weer ergeren aan de politiek achter het stemmen.

Verder zijn we veel bezig met Gold of Lapland, de toeristenorganisatie. Op 26 april jl. waren we uitgenodigd in het panel te zitten van een bijeenkomst die ging over kleinschalig toerisme. Vorig blog vertelde ik al over het project dat Gold of Lapland en Leader samen willen starten waarbij wij als coaches/mentors gaan optreden voor bedrijfjes die zich hier willen vestigen. Dit is een 2 jaar durend project en belangrijkste doel is dat er een aantal nieuwe bedrijfjes bijkomen die zich toeleggen op vistoerisme. Dit project krijgt nu handen en voeten en het zal ergens eind 2018 zijn dat we starten met dit project. Afgelopen donderdag ben ik nog naar een vergadering van de Hollandgroep van Gold of Lapland geweest. We nemen volgend jaar weer deel aan de vakantiebeurs en de voorbereiding daarop is alweer in volle gang. 24 Mei a.s. is dan nog de jaarvergadering van Gold of Lapland en Frans heeft nog een vergadering van de Leader Vindelälven groep waar hij bestuurslid is. Deze is 4 juli a.s. En omdat vanaf juli de vakantieperiode start, zal het vanaf dan rustig worden met vergaderingen en bijeenkomsten. Mooi, want dan kunnen we al onze tijd aan onze visgasten geven.

SONY DSCEn zo staat nu alles in het teken van het visseizoen dat voor de deur staat. En we zijn er klaar voor! De accu is weer vol en we hebben freddyer zin in om weer lieve visvrienden hier in ons mooie Lapland te mogen verwelkomen.nieuw tenue

 

Ik wens iedereen voor nu alvast een te gekke visvakantie . Blijf gezond en tot een volgend blog.

Paula