Vissen op Vlagzalm en Forel

Vissen op Snoek

Vissen op Zalm

NextPrev

Sneeuwscooteren,

Wat doet een sneeuwscooter op een site die hoofdzakelijk over vissen gaat. Wel, laat ik bij het begin beginnen dan zal het snel duidelijk worden.
Het was ergens eind november toen Paula op de kalender keek en me vertelde dat het wel nog erg lang duurde aleer het visseizoen zou beginnen en er weer gasten zouden komen. "Jaja", mompelde ik: "in de winter is nu eenmaal weinig te vliegvissen en met een bootje erop uit om snoek te vangen gaat al helemaal niet lukken" De stilte die op mijn wijze woorden volgde deed me al vermoeden dat er meer zat aan te komen. En dat zou niet lang op zich laten wachten.

Nu wilde het toeval dat we net 1 week eerder op een bijeenkomst waren geweest waar door een Nederlandse afvaardiging van Visit Sweden uit de doeken werd gedaan waarom toeristen naar Lapland komen. Er waren heel wat onderzoeken en enquete's aan vooraf gegaan om erachter te komen wat ik al lang wist. Dat moest natuurlijk vissen zijn, dat leek me zonnenklaar. Mooi niet dus!
Verbaasd zat ik tijdens die presentatie te kijken naar een grafiek waar helemaal bovenaan stond: SNEEUWSCOOTERTOCHT. Dus in een land waar het nauwelijks sneeuwt en waar niemand een sneeuwscooter in zijn garage heeft staan is het maken van een sneeuwscootertocht zelfs populairder dan vissen....
Vissen stond weliswaar in de top 10 maar dat gaf mij niet veel voldoening, ik voelde me als Sven Kramer die zilver wint op de 5 kilometer of als Federer die slechts 2de wordt op Wimbledon.

Op weg naar huis hadden we het er nog even over maar daarna gingen we weer over tot de orde van de dag. De voorbereidingen treffen voor het visseizoen 2015.
Tot dus die eerder genoemde dag eind november.
Er kwam inderdaad meer na de stilte. "Zou het niks zijn", zo begon Paula, " als we sneeuwscootertochten gaan aanbieden. Om op die manier ook in de wintermaanden gasten te hebben". Nu was het ik die een stilte liet vallen. En dus ging Paula verder: "We hebben de accommodatie en we kunnen zelf een website maken, eigenlijk hebben we alles om ook in de winter gasten te kunnen ontvangen." "Behalve sneeuwscooters" mompelde ik zacht maar intussen al precies wetend waar dit naar toe zou gaan.
En zo gebeurde het dat ik nagenoeg de hele decembermaand bezig was met het maken van de website. We zouden, tenminste dat was de planning, pas in 2016 beginnen met het aanbieden van tochten. Maar wil je bij de zoekmachines als google, bing, yahoo, enz. op de eerste pagina staan dan is het zaak dat je ruim op tijd je website online zet. Die ervaring hadden we al opgedaan met Laplandtime. Website bouwen dus en online zetten. Met natuurlijk het risico dat we al een aanvraag zouden krijgen voor deze winter. Maar goed, wie niet waagt die niet wint en we hadden besloten dat we dan wel zouden zien wat te doen.

Het vervolg laat zich natuurlijk al raden.
2 Dagen voor de jaarwisseling rinkelde de telefoon in huize Laplandtime. Een Nederlands echtpaar had gelezen dat wij sneeuwscootertochten organiseren en waren erg geinteresseerd om een week naar ons toe te komen. "Wanneer?", vroeg ik. "Als u me kunt helpen met het uitzoeken van de vluchten dan komen we over 3 dagen" was het antwoord. "Over 3 dagen al" zei ik hardop ondertussen kijkend naar Paula die flink ja-knikkend op slechts een halve meter afstand van me stond. "Ok", zei ik "doen we".

Nu zou je uit bovenstaande kunnen afleiden dat ik dit hele sneeuwscooteravontuur niet zou zien zitten. Maar het tegendeel is waar. Ik heb al jaren een sneeuwscooter in de garage staan en weet derhalve hoe heerlijk het is om met zo'n machine door de Laplandse winter te toeren. Je komt op plekken waar je in de zomer onmogelijk kunt geraken, flink hard over een bevroren meer of heel rustig manouvrerend door het dicht besneeuwde bos. Neem daarbij de grote actieradius, je legt op een dag gemakkelijk 100-150km af, en je begrijpt dat dit het ideale vervoermiddel is in het witte Lapland. Tijdens de wintermaanden gaan er soms weken voorbij dat de auto niet uit de garage komt en we alles per sneeuwscooter doen. Ja hoor, ik zie het zeker zitten om met onze gasten tochten te maken en ze op deze manier Lapland te laten beleven.

Er was slechts één kleine bijkomstigheid. Over 3 dagen zouden de eerste gasten komen en we hadden slechts 1 sneeuwscooter, de mijne. Neem daarbij dat oudjaarsdag en nieuwjaarsdag in Zweden alle bedrijven gesloten zijn en je snapt het probleem. We hadden slechts 1 dag om een sneeuwscooter te kopen, op te halen en te verzekeren. Via buurman Roland vernam ik dat er in een winkel in Sorsele een goede, moderne, 4-takt sneeuwscooter te koop stond. Dus maar eens bellen. Tja, de betreffende sneeuwscooter was uitgeleend aan een misschien geinteresseerde koper.Gelukkig had ik een goede verkoper aan de andere kant van de lijn en hij begreep de urgentie. Hij beloofde me binnen 20 minuten terug te bellen, hetgeen hij ook keurig deed. De misschien geinteresseerde koper bleek niet geinteresseerd in koop en ik zou de sneeuwscooter dus kunnen kopen. De prijs werd afgesproken en ik kreeg het bankrekeningnummer voor de broodnodige betaling. Gelukkig had de winkel in Sorsele dezelfde bank als wij (niet zo vreemd er is maar 1 bank in Sorsele) en was de sneeuwscooter een uurtje later betaald en konden we hem gaan ophalen. 1 Telefoontje naar de verzekering en ook dat was geregeld. Vervolgens nog 300 km. gereden om wat scooteroveralls, laarzen en helmen aan te schaffen en we waren klaar voor de eerste gasten.

Het was een mooie week en we maakten heerlijke tochten. We lunchten bij een kampvuur en stopten bij prachtige vergezichten en zonsondergangen. De gasten kregen onderweg rendieren en zelfs elanden te zien. Ze maakten bij een collega een huskytocht en ze werden getracteerd op een prachtige show van het Noorderlicht. Een meer dan geslaagde start van onze nieuwe winterbezigheid dus.

Inmiddels zijn we 2 weken verder en hebben we nog een paar boekingen voor het maken van sneeuwscootertochten binnen. Hebben we ons scooterpark inmiddels uitgebreid naar 5 stuks en is Paula op dit moment op de vakantiebeurs in Utrecht druk in de weer om aan iedereen die het maar horen wil te vertellen dat Laplandtime vanaf dit jaar ook sneeuwscootertochten aanbiedt. Ongelooflijk veel interesse, vertelde ze enthousiast via de Skype. Tja, wat goed is komt snel.......

Nieuwsgierig en wil je misschien ook eens een uniek winteravontuur in Lapland beleven? Lees hier meer.
Frans