Vissen op Vlagzalm en Forel

Vissen op Snoek

Vissen op Zalm

NextPrev

Einde seizoen,

Inmiddels is het visseizoen 2014 alweer een aantal weken ten einde en de laatste gasten huiswaarts gekeerd. We kunnen terug kijken op een zeer geslaagd seizoen waarin we weer veel tevreden gasten hadden. Tenminste afgaande op het feit dat 2/3de van alle gasten weer geboekt heeft voor volgend jaar dan mogen we dat gerust concluderen, toch?
Het was dus een geslaagd seizoen, dit ondanks de veel te warme zomer. Juli was met een gemiddelde temperatuur van 25 graden te warm. Het water werd té warm waardoor het vissen erg taai en moeilijk werd. Omdat we tijdens deze warme periode van vis tactiek veranderden kon toch iedereen zijn visje vangen. Wel moet gezegd dat de écht grote vissen het lieten afweten en er werden dan ook slechts een handjevol 50+ vlagzalmen gevangen.
Maar het wegblijven van de kapitale vissen mocht de pret niet drukken. Want omdat we iedere dag prachtig zomerweer hadden was het natuurlijk heerlijk toeven aan de waterkant. De meeste gasten gingen na 1 week vissen dan ook naar huis alsof ze hun vakantie ergens aan de Spaanse kust hadden doorgebracht. En als ze, met hun bruingebrande kop, terug op hun werkplek aan collega's vertelden dat ze in Lapland op vakantie waren geweest werden ze toch een beetje ongelovig aangestaard. Tenminste dat heb ik uit een paar mailtjes van gasten begrepen.

Op dit moment is het seizoen dus gesloten en hebben we, eindelijk, tijd voor andere zaken. Zo hebben we na 5 jaar besloten om de Zweedse versie van onze site uit de lucht te halen. 5 Jaar en nog nooit één aanvraag voor informatie van een Zweed gehad. Waarom? Eigenlijk snappen we het niet goed. Ze zullen wel moeite hebben met het feit dat wij als buitenlanders meer weten over hun viswater dan zijzelf. Dat zal er waarschijnlijk maar moeilijk in gaan.
Enfin, die versie is dus uit de lucht en daarvoor in de plaats werken we momenteel aan de vertaling van onze site naar het Engels. Dat zat ook al een aantal jaren in de planning maar het kwam er maar niet van. Nu dus eindelijk wel. De .com versie van Laplandtime is inmiddels in de lucht en de komende weken zullen dus alle pagina's naar het Engels vertaald worden.

Verder hebben Paula en ondergetekende een paar weken geleden een cursus gevolgd tot 'fiske tillsynsman', zeg maar visopzichter. Het was een cursus van een dag.Aan het einde van de dag kregen we een aantal pittige vragen en nadat we die goed hadden beantwoord kregen we een document waarin staat dat we nu dus fiske tillsynsman zijn. De volgende stap is dat we aangesteld worden door een vereniging als hun 'fiskevärd'. Een soort river keeper wiens belangrijkste taak het is om erop toe te zien dat het vissen gebeurt volgens de binnen de vereniging geldende regels. De vereniging waarbinnen de Juktån valt heeft al interesse getoond om ons als controleur aan te stellen. We zouden de eerste buitenlanders zijn die hier zo'n aanstelling krijgen. We zijn benieuwd en wachten af.

De oplettende lezer heeft het natuurlijk al gezien: De vliegvisarrangementen zijn iets in prijs verhoogd. Helaas we ontkwamen er niet meer aan. Eind 2013 zijn de prijzen voor de vergunningen gestegen. We hebben die stijging afgelopen seizoen nog voor eigen rekening genomen dit vooral omdat we al veel boekingen binnen hadden op het moment van de verhoging. Vanaf 2015 gaan we deze verhoging dus inprijzen in onze arrangementprijs, deze gaat van € 395 naar € 425. We rekenen op jullie begrip.

Vanaf 2015 hebben we ook een nieuwe accommodatie in de verhuur, Jannes. Jannes is een prachtig, met balken gebouwd, huis dat direct aan de Vindelälv ligt. Het is te huur voor groepen van maximaal 5-6 personen. Nieuwsgierig? Hier lees je meer over Jannes.

De foto's hiernaast zijn zó bewerkt dat de vissen en niet de vissers in het middelpunt staan. Waar zouden we met onze hobby zonder hen blijven ???

Tot zover deze update.
Frans.